Consumabile Stomatologie

Măști stomatologie – barieră de protecție a medicului dentist

Masti de Protectie KN95 FFP2

Măști stomatologie – barieră de protecție a medicului dentist

Află mai multe despre tipurile de măști și criteriile de clasificare pentru a face cele mai sigure alegeri

În mod cert, COVID-19 a schimbat complet practicile obișnuite în stomatologie.

Anul 2020 a fost o perioadă de adaptare la un nou normal în ceea ce privește echipamentele de protecție, tipul acestora și eficiența în timpul utilizării. 

În acest context, în care medicii dentiști sunt în linia întâi, alături de personalul medical din clinici și spitale, fiind expuși unui risc crescut de a contacta diferite boli infecțioase, direct sau indirect. Sângele și saliva pacienților, rămase pe instrumentarul utilizat, reprezintă un factor major de risc.

Însă nivelul sporit de siguranță în stomatologie, aplicat în timpul intervențiilor stomatologice, trebuie să fie un standard aplicat la nivel general, nu doar în cazul unor pacienți care suferă de anumite infecții.

Una dintre regulile stabilite la nivel internațional în privința serviciilor stomatologice, care se aplică fără echivoc indiferent de serviciul oferit, este aceea a purtării unei măști de protecție de către medicul dentist. De altfel, purtarea unei măști care să acopere nasul și gura în timpul intervențiilor este o rutină stabilită deja de aproape 90 de ani.

În plus, este recomandată și purtarea vizierelor pentru a proteja mucoasele ochilor, nasului și gurii de particulele și resturile biologice ce pot constitui pericol de contaminare.  

În ultimii ani, măștile de protecție au fost considerate un echipament util de protecție împotriva diferitelor microorganisme ce cauzează infecțiile respiratorii, a căror sursă principală de răspândire sunt tocmai pacienții stomatologici. 

În prezent, sunt disponibile diferite tipuri de măști stomatologie, ridicând astfel întrebarea legată de modelul cel mai potrivit pentru medicii dentiști.

O clasificare simplă a modelelor de măști poate fi făcută astfel:

 • măști chirurgicale
 • măști respiratorii

Măștile chirurgicale au o capacitate de filtrare a particulelor de  80%, în timp ce măștile respiratorii, cum sunt N95 sau FFP2, au o capacitate de filtrare de >95%.

Un alt criteriu care trebuie luat în calcul este acela al nivelului de protecție pe care îl asigură măștile față de infiltrarea diferitelor fluide sau alte materiale cu potențial infecțios prin țesătură, pentru a nu ajunge în contact cu pielea sau mucoasele.

În ceea ce privește perioada pentru care este asigurată protecția, în condiții normale, aceasta depinde foarte mult de designul măștii.

Criterii care stabilesc eficiența de filtrare a unei măști de stomatologie

Eficiența filtrării bacteriene sau BFE – testează și calculează capacitatea de filtrare a măștii folosind celule bacteriene vii, care variază în dimensiune de la de la 1 la 5 microni. 

Eficiența filtrării particulelor sau PFE – măsoară eficiența măștilor de a filtra particule cu dimensiuni cuprinse intre 0.1 și 1 micron.

Delta P sau Respirabilitatea – măsoară diferențe de presiune a aerului pe ambele părți ale măștii. De asemenea, măsoară și scăderea de presiune la nivelul întregii suprafețe și este exprimată în mm aer/cm2

Rezistența la fluide – este definită ca o abilitate a materialului măștii de a minimiza transferul de fluide prin straturile de material pentru a asigura protecție utilizatorului măștii.

Inflamabilitatea măștii – capacitatea măștii de a fi inflamabilă este testată după expunerea acesteia la flacăra.

Măști stomatologie tip mască chirurgicală

Măștile chirurgicale sunt echipamente de protecție de unică folosință, confecționate din multiple straturi de material sintetic cu rol de filtrare. Aceste măști au capacitatea de a colecta și de a reține particule microscopice, cu un standard minim de filtrare de 95% din particulele mici care intră în contact direct cu masca. 

În privința designului, măștile chirurgicale sunt disponibile într-o varietate de forme, dimensiuni și chiar în diferite culori.

Pentru o bună atașare în timpul utilizării, măștile au sisteme de prindere pe bază de benzi elastice sau legături. De asemenea, măștile au posibilitatea ajustării pe forma feței, cu ajutorul benzii metalice de la nivelul nasului – astfel se reduce și aburirea ochelarilor în timpul utilizării.

În portofoliul PC DENTAL sunt disponibile măști stomatologie ce se aliniază tuturor standardelor de clasificare în domeniu. 

Măștile sunt confecționate din 3 straturi de material, dintre care un strat este filtru și două straturi de material nețesut. Fine la atingere, sunt realizate dintr-un material ce asigură o bună impermeabilitate, protejând împotriva prafului și a umidității.

Utilizarea măștilor

Chiar și în cazul utilizării unor măști cu un grad înalt de filtrare, o parte din aerul expirat poate ieși pe marginile măștii, nefiltrat. Cu cât spațiul lateral al măștii este mai mare, cu atât vor scădea procentual valorile de filtrare BFE și PFE.

Ideea este că pentru a asigura un standard cât mai înalt de protecție, o mască trebuie să se potrivească cât mai fidel fizionomiei persoanei care o poartă – de aici și necesitatea existenței mai multor mărimi și forme.  

În privința nivelului respirabilitatii sau indicatorul Delta P, trebuie reținut faptul că, cu cât nivelul Delta P este mai ridicat, cu atât mai dificilă este respirația. O atenționare pentru persoanele cu dificultăți respiratorii care trebuie să țină cont de acest aspect și să utilizeze măști cu valori Delta P cât mai scăzute.

Rezistența la contactul cu fluidele reprezintă un alt factor în funcție de care trebuie aleasă masca potrivită. Măștile de stomatologie pot fi de două tipuri: cu strat rezistent la fluide în exterior și straturi de țesătură la interior sau cu strat rezistent atât la exterior cât și la interior.  Alegerea se face în acest caz în funcție de procedura executată sau chiar de preferințele personale.

Recomandări:

 • în cazul unei expuneri prelungite la fluide, este recomandată schimbarea măștii la fiecare 20 de minute
 • în situația unei utilizări normale, se recomandă schimbarea după o oră sau după fiecare pacient în parte.
 • pe măsură ce se umezesc, măștile își pierd eficiența
 • măștile chirurgicale sunt echipamente de unică folosință

Precauții speciale sunt necesare în cazul infecțiilor cu răspândire pe calea aerului – cum este tuberculoza. În acest caz, sunt recomandate măștile respiratorii cu un nivel de filtrare ridicat, cum sunt măștile N95, N99, N100.

Pentru mai multe detalii legate de măști stomatologie, precum și pentru asistență în alegerea tipului de mască potrivit, discută cu unul dintre specialiștii PC DENTAL.

Lasă-ți comentariul aici

Adresa ta de email nu va fi publicată.

//
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Deshchide pagina de produse favorite Continuă cumpărăturile